Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

2007 Aktivitás Mobilitás Alkotás

 2007. június 21.-július 5. Holdudvar Galéria Margitsziget

 A kiállítás koncepciója 

 
A magyar-zsidó származású, Párizsban született, tanulmányait is ott folytató, 18 éve Berlinben élő Gabriel Heimler a Pop Arthoz közelítő újrealista és expresszionista képi világot ötvöz, míg a szlovákiai származású, Magyarországon élő Szabó László Viktor naiv népi ihletésű, szenvedélyes képi nyelvet használ. Munkáik most egy térben kerülnek bemutatásra, ugyanis a képeiken megjelenő „migrációs” múlt egyfajta közösséget mutat illetve felvillant valamit abból az anyagi és szellemi sokszínűségből, ami különböző megnyilvánulási formában is szorosan kapcsolódik az európai kultúra gyökereihez.
 

Gabriel Heimler, Bosznai Tibor, Ali Saghati, Maus Zsófia

Holdudvar Galéria 2007 Megnyitó (részlet):
„A kiállító két művész műveiben rengeteg közös pont, rengeteg találkozási pont van, de ez mégis csak két jól láthatóan elkülönülő világ. Más források, más technikák meg megközelítési szempontok találkoznak itt. A különbségek azonban nagyon izgalmasak, és szíveskedjetek majd az alkotásokat úgy végigjárni, hogy éppen a különbségeken keresztül derítitek majd fel ennek a két művésznek a világát.
Ez a világ ott van Szabó László Viktor képein, tehát az emberi testnek, az emberi viszonylatoknak egy furán odakacsintó összefüggés rendszere. Gabriel Heimler teljesen másként dolgozik, mert míg Szabó László Viktor esetében nyugodtan mondhatjátok, hogy egy etno háttérből, etno forrásból merít, amely számára kimeríthetetlennek tűnik Gabriel Heimler egyértelműen egy urbánus művészeti hagyományra építi föl az egészet. Ha ránéztek, akkor olyan elődöket fogtok benne látni, mint Georg Grosz, vagy a nagyon szemtelen politikai karikatúrákat rajzoló Erró. Fölfedezhetitek benne a képregény elemeit, a plakátot. Egy csomó olyan expresszív, sőt expresszionista elemet, amely teljesen másfajta kulturális hátteret jelöl. Én mint mozi bolond természetesen fölfedezem Gabriel Heimler képein Wim Wenders filmjeit is elsősorban a Berlin felett az ég c. filmet. Felbukkan a város, maga Berlin egy kis magasvasúttal egy kis Brandenburgi kapuval, nagyon ismerős kupolákkal, fura töredékekkel a város fölött lebegő szupermennel. Akkor azonnal rá fogtok érezni, hogy ez egyértelműen olyan fajta alapokra épül, amelyekben jelen van a pop art, jelen van egy picit az aktivista művészet, sőt benne van a bauhausból eredeztethető csomó nagyon izgalmas elem. Ha pedig a motívumokat nézitek, akkor ki fog derülni, hogy míg Szabó László Viktor esetében ezek a hullámzó lángnyelv szerű izgalmas ornamentikák adják meg az alapot, Gabrielnél meg fogjátok találni a kis elvetemültségeket.
Ugyanis mindkettejükben jelen van egy ilyen furcsa nagy apokaliptikus látásmód. Ez a merre halad a világ és mi lesz belőle. A pusztuló világ, a darabokra eső világ, a világ, amely talán nem illeszthető össze soha többé harmonikus egésszé. Ugyanis mindkettejükre tökéletesen igaz, hogy ezek a zaklatott képek ha úgy tetszik egy nyomasztó kornak a képei. Nevethetsz, mosolyoghatsz, élvezheted a poénokat és ugyanakkor érezned kell, hogy mindketten folyamatosan azon gondolkodnak, hogy egy darabból van e még a világ. Kis jelképek villannak be, bevillan Don Quijote, vagy bevillan Názáreti Jézus, és szinte mindegyik kép azt próbálja elemezni, hogy létezhet-e még az az emberi tartás az a habitus az a fajta méltóság, amely az emlékeinkben ezeket a személyiségeket övezi. Fogadjátok nagy szeretettel és még nagyobb érdeklődéssel az itt kiállított műveket. Tiszta lelkiismerettel mondhatom hogy a két alkotónak a legnagyobb műveit láthatjátok. Tehát ez nem a potyadék, és nem a maradék hanem ennek a két alkotói életműnek emblémaértékűen fontos darabjai függenek most a falakon. „
Réz András
 
 Bosznai Tibor, Ali Saghati, Maus György, Szabó László, Réz András, Gabriel Heimler
 
MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA 2007 PROGRAMSOROZAT
 
 CÉLOK, TERVEK, LEHETŐSÉGEK
Ali Saghati, a berlini művészeket tömörítő szervezet(Verein der Berliner Künstler) vezetőjének előadása az európai integráció és a művészek mobilitásának kapcsolatáról, a mecenatúra fontosságáról, a művészet és a politika viszonyáról.
 
PARÁZS A FAZÉKBAN  
 
Francia, szlovák étel- és italkülönlegességek kóstolása, valamint készítésének titkai várják a gasztronómia iránt érdeklődő látogatókat. A nyári napforduló ünnepét egykor a jövendőmondásra is különösen alkalmasnak tartották. A fiatal házasok 13 szem parazsat tettek egy fazékba. Az asszony felhajította a fazekat a magasba, és ha egy szem parázs sem hullott ki belőle boldog családi életre számíthattak. A Rozsnyóról kóstolónak hozott mézeskalács, és receptje bizonyosan hozzásegíti birtoklóját a családi boldogság titkának megfejtéséhez. Miként ezt már Mikszáth Kálmán a Fekete város c. művében is megfogalmazta:
"A mézeskalácsország nem a Merkúr patrónussága alatt áll, hanem az Ámoré alatt. Csupa merő szerelem, csupa incselkedés. Nem is mesterember a mézeskalácsos, hanem poéta. Hangulatot ébreszt, mosolyt fakaszt az ajkakon, elpirulásra kényszeríti az arcokat süteményeivel."
 
 PÁFRÁNYMAG VAGY GENETIKA
Honnan ered a tehetség? Kivételes alkalom a művészekkel való személyes találkozásra, amikor is érdekes kulisszatitkokat tudhatunk meg munkájukról.
 
A MÚZSÁK KÖZTÜNK JÁRNAK
Az AKTIVITÁS MOBILITÁS ALKOTÁS c. kiállításon szereplő festmények modelljeire legjobban hasonlító látogatóknak szóló díjak odaítélése a zsűri és a közönség szavazatai alapján.
 
LÁNGOLÓ VÁSZNAK
A Kiégő Izzók csoport különleges felületekre vetíti a művészek festményeit. Az alkotások lángoló színeinek lobogása felidézi a Szent Iván éjjeléhez kapcsolódó tűzgyújtás hagyományát.
 
 
 

A mappában található képek előnézete 2007 Aktivitás Mobilitás Alkotás Budapest