Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

2008-2009 Art Express Budapest

 Jól föst a víz fölött

Nemzetközi vándorkiállítás a Lukács fürdőben
Tizenöt művész három-három alkotásában gyönyörködhetnek mostantól a Lukács fürdő medencéiben úszkálók. A festmények, fotók, printek, szobrok berlini, budapesti, párizsi és esseni művészek munkái, szubjektíven jelenítik meg a várost, ahol ismert és népszerű alkotóik élnek, ahova emigráltak.

megnyito--a-lukacs-gyogyfurdoben-19.jpg

 Art Express
Az egységes formátumú három alkotás különböző stílusirányzatokat képvisel. Két dolog azonban közös bennük: az elidegenedő emlékezet és a migrációs élmény megjelenítése. Így válnak a művészek ezáltal válnak városaik kultúr-nagyköveteivé.
 
Az itthonról újonnan csatlakozó négy alkotó, a Gálbovy Attila, Péli Barna páros (Románia), Sinkovics Ede (Szerbia) és Stefan Hameseder (Ausztria) még nem befutott művész. Ez nem véletlen: a kiállítás célja egyebek közt a fiatal tehetségek bemutatása is. A szervezők azt remélik, hogy a most bemutatott vándorkiállítás anyaga és a kiállító művészek köre a jövőben is folyamatosan gyarapszik majd az adott kiállító ország alkotóival.
 

A Lukács fürdőben kiállított képek ugyanis valójában egy utazó kiállítás építőkövei. A Berlinben élő Gabriel Heimler, az EforArt, és az MGM Art európai kortárs művészekkel összefogva nagy ívű európai művészeti esemény sorozatot indított az Európai Unió kulturális sokszínűségét bemutatandó. A vándorkiállítás idén tavasszal nagy sikerrel startolt Berlinben, a Janowitzbrücke Pályaudvaron, és hamarosan utazik Kasselbe, Párizsba, Pekingbe, onnan pedig Essenbe, ahol 2010 júniusában az Európa kulturális fővárosa rendezvénysorozat egyik eseménye lesz.
 
Nem véletlen az sem, hogy a szervezők éppen a Lukácsot választották a számos fővárosi fürdő közül. Az intézmény maga is komoly kulturális hagyományokkal büszkélkedő közösségi tér.
 
- Erre a hagyományra építünk, amikor bevisszük a művészetet a fürdőkbe. A fürdőzés az élet szerves része, kultúránk egyik eleme. Mindannyian csak nyerhetünk vele, ha behozzuk a művészetet, legyen szó zenéről, képzőművészetekről, bármiről, ami újabb elemekkel gazdagítja a fürdőkultúrát, és vonzóbbá teszi fürdőinket – mondta Ferenci Tibor, a fürdővállalat vezérigazgatója.
 

ArtExpress kiállítás megnyitó from ArtExpress on Vimeo.

 

A mappában található képek előnézete 2008-2009 Art Express Budapest